Organisatie ZolderRun

Overhandiging cheque 2016 aan ’t Weyerke,

dienstencentrum voor personen met een handicap, te Heusden-Zolder

 

Waar alles begon ……….

In 2007 hadden twee mensen, nl. Lode Schops en Rudi Ceulemans, de geweldige idee om eens een gezellige familieloop voor een goed doel te organiseren.

Nu ja een familieloop? Aan ambitie was er geen gebrek want er werd beslist om van Viversel naar Scherpenheuvel – afstand ca 26km !! – te lopen en dit op een rustig (ongeveer 6 min/km) tempo. Er werd vertrokken aan de Vierseleer na een deskundige opwarming door toploopster Marleen Renders. Minder geoefende lopers konden ook opteren voor 10 of 5 km. Zij werden met bussen naar de voorziene plaats gebracht en konden daar dan aansluiten bij de rest van de groep. Aangekomen in Scherpenheuvel was er de mogelijkheid om te douchen in de sporthal en telkens werd er een speciaal voertuig voorzien om enkele mensen terug naar Viversel te brengen. Het eerste jaar was er een Limo en het tweede jaar een helikopter voorzien. De overige deelnemers werden met de bus terug gebracht.

Helaas had deze loop ondanks een perfect organisatie – niet het verwachte succes. Het tweede jaar slechts 35 lopers, dus werd er naar een ander initiatief gezocht. En zo zag de Zolderrun in 2009 het levenslicht. De organisatie werd versterkt met Dirk Van Ouytsel en met Belgisch kampioen berglopen Sven Nijs. Het doel van deze loop was en is nog steeds om zoveel mogelijk mensen aan het lopen te krijgen waarbij zowel de geoefende loper als de beginneling zijn gading kan vinden. Onder het motto ? deelnemen is belangrijker dan winnen en wilden we een zo breed mogelijk loperspubliek aanspreken.

Voor deze nieuwe run gingen we als organisatie op zoek naar een geschikte locatie. In Bolderberg / Viversel bestond reeds de Vijverrun en in Heusden de Kwb loop. Daarom werd gekozen voor Zolder-centrum, nabij ‘t Weyerke gelegen. Omdat dat de opbrengst van de loop voor het goede doel bestemd is, werd contact gelegd met het Weyerke, een dienstencentrum voor personen met een handicap. Er werd beslist dat de loop een onderdeel van de jaarlijkse Weyerkesfeesten zou zijn. Doch de eerste twee jaar kregen de organisatoren, ondertussen nog versterkt met drijvende kracht Danny Tielens, geen loon naar werken en was de loopopkomst beperkt. Nu ja de weersomstandigheden waren verre van ideaal, het was stikheet, en allerlei andere festiviteiten en loopwedstrijden in de buurt speelden ons zeker parten.

Daarom kozen we voor een andere periode. In 2011 werd er voor gekozen om de loop in april te laten doorgaan en het vertrek en aankomst naar de sporthal Sport Inn – sporthal te ZolderCentrum – te verplaatsen. Gevolg was een sterke stijging van het aantal deelnemers, we telden toen 180 deelnemers aan de start, wat voor ons een succes was.

De Zolderrun vindt plaats met medewerking van de gemeente en de sportdienst en maakt deel uit van het Heusden Zolders loopcriterium.

Momenteel zijn we in volle voorbereiding van de 10de uitgave, Editie 2018. Het mooie parcours blijft ongewijzigd en we hopen alweer de kaap van 250 deelnemers te halen.

Sven Nijs, Rudi Ceulemans, Danny Tielens en Dirk Van Ouytsel, Heusden-Zolder, April 2018